Wabi-Sabi


Όταν τίποτα δεν είναι σίγουρο, όλα είναι δυνατά!

Τα σχέδιά μας για αύριο, τον επόμενο μήνα ή το επόμενο έτος μπορεί να μην ξετυλίγονται όπως περιμέναμε, αλλά είναι σημαντικό να κάνουμε σχέδια και να προχωρήσουμε.

Η ζωή δεν είναι τέλεια, βέβαια, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που μετράει είναι το πώς αντιδρούμε στα πράγματα που συμβαίνουν.

Η ατέλεια είναι η βασική αρχή του Wabi-Sabi, της Ιαπωνικής φιλοσοφίας της αποδοχής των ατελειών μας και της αξιοποίησης της ζωής.

Το "Wabi" ορίζεται ως "ρουστίκ απλότητα" ή "υποτιμημένη κομψότητα" με έμφαση σε μια μινιμαλιστική νοοτροπία.

Το "Sabi" μεταφράζεται ως "απολαμβάνοντας την ατέλεια".

.


Η έννοια του Wabi-Sabi αν και είναι πλατειά και σχεδόν αδύνατο να αποσταχθεί σε μία ερμηνεία,  μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί σε απλές στιγμές της καθημερινής ζωής.

Η αδυσώπητη επιδίωξη της τελειότητας - στην κατοχή, τις σχέσεις, τα επιτεύγματα - συχνά οδηγεί σε άγχος, κατάθλιψη και βιαστικές επιλογές.

Εκεί ακριβώς είναι όπου το wabi-sabi προσκαλεί σε μια παύση.

Η ιαπωνική φιλοσοφία μάς ενθαρρύνει να επικεντρωθούμε στις ευλογίες που κρύβονται στην καθημερινότητά μας και να γιορτάζουμε το πώς είναι τα πράγματα και όχι πώς θα έπρεπε να είναι.

Το Wabi-Sabi βραβεύει την αυθεντικότητα.

Το Wabi-Sabi είναι ένας τρόπος ζωής που εκτιμά και δέχεται την πολυπλοκότητα, ενώ παράλληλα εκτιμά την απλότητα, αναγνωρίζοντας τρεις απλές πραγματικότητες.

"Τίποτα δεν διαρκεί, τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί, και τίποτα δεν είναι τέλειο."

Στη φιλοσοφία του Ζεν υπάρχουν επτά αισθητικές αρχές στην επίτευξη του Wabi-Sabi:

Kanso - απλότητα

Fukinsei - ασυμμετρία ή παρατυπία

Shibumi - ομορφιά του ασήμαντου

Shizen - φυσικότητα χωρίς προσποίηση

Yugen - λεπτή χάρη

Datsuzoku - ελευθερία

Seijaku - ηρεμία

Η διαχρονική σοφία του Wabi-Sabi είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ για τη σύγχρονη ζωή, καθώς αναζητούμε την έννοια και την εκπλήρωση πέρα ​​από τον υλισμό.

Το Wabi-Sabi είναι σαν τον μινιμαλισμό με συνειδητή επιλογή.

Η ιδέα έχει τις ρίζες της στην παραδοσιακή ιαπωνική τελετή τσαγιού.

Μια συνηθισμένη εξήγηση είναι το παράδειγμα μιας αγαπημένης κούπας τσαγιού, η οποία φτιάχνεται από τα χέρια του καλλιτέχνη, ραγισμένη ή χτυπημένη από τη συνεχή χρήση.

Αυτά τα ίχνη υπενθυμίζουν στον παρατηρητή ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο - ακόμα και τα σταθερά αντικείμενα υπόκεινται σε αλλαγή.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα wabi-sabi στη δημιουργικότητα είναι η τέχνη του kintsugi, όπου τα ραγισμένα κεραμικά γεμίζουν με χρυσοκονισμένο βερνίκι ως τρόπο να παρουσιάσει την ομορφιά της ηλικίας και των ζημιών παρά να την κρύψει.

Το σφάλμα δεν είναι κρυμμένο αλλά επισημαίνεται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο τεχνίτης ήταν αδύναμος (το Wabi-Sabi δεν αποτελεί δικαιολογία για κακή δεξιοτεχνία). Το Wabi-Sabi εφιστά την προσοχή στις ρωγμές σε μια κούπα τσαγιού ως μέρος της ομορφιάς του αντικειμένου. Οι ατέλειες είναι απαραίτητες για την πλήρη εκτίμηση του αντικειμένου και του κόσμου.

.


Το Wabi-Sabi είναι παντού, απλά πρέπει να ξέρουμε πώς να κοιτάξουμε και τι να κάνουμε για να το συμπεριλάβουμε στη ζωή μας.

Οι ρωγμές στο παλιό φλυτζάνι θεωρούνται ως περιουσιακά στοιχεία και όχι ως ελαττώματα.

Το Wabi-Sabi είναι ένα διαφορετικό είδος εμφάνισης, ένα διαφορετικό είδος νοοτροπίας, Είναι η πραγματική αποδοχή της εύρεσης της ομορφιάς των πραγμάτων, έτσι όπως αυτά είναι.

Τι χρειάζεται για να συμπεριλάβουμε το Wabi-Sabi στη ζωή μας;

Σίγουρα δεν απαιτεί χρήματα, εκπαίδευση ή ειδικές δεξιότητες. Απαιτεί έναν νου αρκετά ήρεμο για να εκτιμήσει την ήσυχη ομορφιά, με θάρρος να μην φοβάται το κενό, πρόθυμο να δεχτεί τα πράγματα όπως είναι - χωρίς διακοσμητικά. Εξαρτάται από την ικανότητα για πιο αργούς ρυθμούς, και μετατόπιση της πλάστιγγας από τη δράση στο είναι, στο θαυμασμό και όχι στην τελειότητα.

Η υιοθέτηση του Wabi-Sabi είναι τόσο εύκολη (ή τόσο δύσκολη) όσο η κατανόηση και η αποδοχή του εαυτού μας με τις ατέλεις που έχουμε όλοι μας. Έχει να κάνει με το να είμαστε συμπονετικοί με τον εαυτό μας έτσι όπως είναι, και με την οικοδόμηση πάνω σ᾽αυτό, και όχι με τις πυρετώδεις προσπάθειες ανοικοδόμησης του εαυτού μας ως κάτι εντελώς καινούργιο και ξένο.

Σήμερα, η εκτίμηση των πραγμάτων που έχουμε, των ανθρώπων που αγαπάμε και των εμπειριών που έχουμε την ευκαιρία να υφάνουμε στη ζωή μας χάνει αξία.

Το Wabi-Sabi αντιπροσωπεύει μια πολύτιμη κρυφή μάζα σοφίας που εκτιμά την ηρεμία, την αρμονία, την ομορφιά και την ατέλεια και μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητά μας ενάντια στον υλισμό.

Μας βοηθάει απαλά να χαλαρώσουμε, να χαμηλώσουμε τους ρυθμούς, να επιστρέψουμε από τον ταραχώδη σύγχρονο κόσμο και να βρούμε ευχαρίστηση και ικανοποίηση σε ό, τι κάνουμε.

Με απλά λόγια, το Wabi-Sabi μας δίνει την άδεια να είμαστε ο εαυτός μας.

Αγκαλιάζουμε την τελειότητα του να είμαστε ο ατελής εαυτός μας.

.

ZEN INSTITUTE

© 2022 OPEN MIND
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!