
Η Παρουσία
Όταν είσαι στην Παρουσία, το ξέρεις. Αισθάνεσαι σαν να ρέεις, σαν να κινείσαι μέσα στο νερό, νιώθεις να πηγαίνεις με το ρεύμα. Είναι εύκολο. Νιώθεις ανάλαφρος. διασκεδάζεις. Η Παρουσία είναι μαγική γιατί είναι μυστικιστική. Η Παρουσία είναι η εμπειρία του ποιος πραγματικά είσαι καθώς κινείσαι στη ζωή. Είναι η εμπειρία της Ουσίας, του αληθινού μας εαυτού. Όταν βιώσουμε την Παρουσία αρκετά συχνά, δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο να μην είμαστε στην Παρουσία. Πώς όμως φτάνεις εκεί και πώς μένεις εκεί;
Το να είσαι στη Παρουσία και να μην είσαι στην Παρουσία είναι δύο πολύ διαφορετικές καταστάσεις συνείδησης. Η μία κυριαρχείται από τον εγωκεντρικό, ή εγωικό, νου, ενώ το άλλο είναι η περιοχή της Ουσίας, του Πνεύματος μέσα μας. Το να μην είσαι στη Παρουσία προκαλείται από την ταύτιση με τον εγωικό νου, που είναι η συνηθισμένη κατάσταση συνείδησης των περισσότερων ανθρώπων. Η ταύτιση του εγώ είναι μια κατάσταση δυστυχίας και δυσαρέσκειας. Το να είσαι στην Παρουσία, από την άλλη πλευρά, είναι η εμπειρία της Ουσίας καθώς ζει τη ζωή μέσα από εμάς και εκπληρώνει τον σκοπό της για αυτή τη ζωή. Είναι μια εμπειρία αληθινής ευτυχίας, ειρήνης και ικανοποίησης.
Η κατάσταση Παρουσίας είναι πατρογονικό μας δικαίωμα, και όταν έρθει η ώρα αρχίζουμε να τη βιώνουμε περισσότερο και αρχίζουμε να κάνουμε ερωτήσεις όπως, «Τι ήταν αυτό και πώς το ξαναζώ;» Οι απαντήσεις που λαμβάνουμε προέρχονται από την Ουσία και έρχονται μέσω της διαίσθησής μας, μέσω άλλων και μέσω μεθόδων Εργασίας σαν το Zen Coaching. Όταν είσαι έτοιμος, όπως λένε, εμφανίζεται ο δάσκαλος.
Το Πνεύμα έχει σχεδιάσει τέλεια την ύπαρξή μας για να μας ξυπνήσει από την εγωική κατάσταση της συνείδησης και να μας επιστρέψει στην Ουσία.
Ποιοι είμαστε
Υπάρχει μόνο η Ουσία, και αυτή είμαστε εμείς. Είμαστε μια ανθρώπινη εκδήλωση της Ουσίας. Δεν είμαστε εκτός της Ουσίας, αλλά μέρος της. Δεν είμαστε απλώς συνδεδεμένοι μαζί της, είμαστε αυτή. Δεν είμαστε η μόνη εκδήλωση της, όμως, γιατί υπάρχουν πολλές άλλες εκδηλώσεις. Όλα όσα βλέπουμε και αισθανόμαστε και τόσα άλλα είναι εκδηλώσεις της Ουσίας. Όλα είναι Ουσία μεταμφιεσμένη.
Το γιατί η Ουσία εκδηλώνεται με τη μορφή δεν είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουμε όταν εξετάζουμε γιατί κάνουμε πράγματα. Πολλά από αυτά που κάνουμε, τα κάνουμε απλά για τη χαρά του να το κάνουμε, τη χαρά της δημιουργίας ή τη χαρά του πειραματισμού. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο η Ουσία κάνει αυτό που κάνει—για τη χαρά του να κάνει, να δημιουργεί και να πειραματίζεται. Είναι απέραντη ευχαρίστηση να βλέπεις τι θα συμβεί όταν κάνεις κάτι, δημιουργείς κάτι ή δοκιμάζεις κάτι. Νιώθουμε χαρά όταν κάνουμε πράγματα, που είναι η χαρά της Ουσία μέσα σας.
Για να βιώσει η Ουσία τη χαρά, έπρεπε να δημιουργήσει τη δυνατότητα για εμπειρία, την οποία πέτυχε δημιουργώντας εκδηλώσεις του εαυτού της για να αλληλεπιδράσει. Για να είναι όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέρον, δημιούργησε μεγάλη ποικιλομορφία και μοναδικότητα, γιατί τι νόημα θα είχε η επανάληψη και η επικάλυψη; Γιατί να αντιγράψουμε μια εμπειρία; Αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα δούμε ότι η Ουσία είναι απείρως ικανή να δημιουργεί διαφορετικότητα. Το απολαμβάνει. Καμία δημιουργία δεν είναι απογοήτευση ή λάθος. Η καθεμιά οδηγεί σε χαρά και συμβάλλει στην εξέλιξη της εκδήλωσης της Ουσίας.
Η εκδήλωση της Ουσίας αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς, όπως κι εμείς. «Όπως πάνω, έτσι και κάτω», όπως λέει και το Ερμητικό ρητό. Βιώνουμε την αλλαγή, την ανάπτυξη και την εξέλιξη. Χωρίς αυτά, τι θα ήταν η ζωή; Πολύ στεγνή και χωρίς ενδιαφέρον. Και τι νόημα θα είχε η εμπειρία αν δεν παρείχε αυτά τα πράγματα;
Η Παρουσία
Πολλοί αναρωτιούνται ποιο είναι το νόημα της ύπαρξης, της εμπειρίας. Το θέμα είναι η ίδια η χαρά της εμπειρίας, η χαρά του να κάνεις, να δημιουργείς και να πειραματίζεσαι, και η σοφία και η ανάπτυξη που προέρχονται από αυτό. Μας αρέσει να επιτυγχάνουμε νέα επίπεδα κατανόησης, εξειδίκευσης, ομορφιάς, δημιουργικότητας και αγάπης. Αυτή είναι και η απόλαυση της Ουσίας και το κίνητρό της για να κάνει, να δημιουργεί και να πειραματίζεται μέσα από εμάς.
Αυτή η χαρά μπορεί να βιωθεί ανά πάσα στιγμή. Είναι μια πάντα παρούσα ποιότητα της στιγμής. Η χαρά της Ουσίας διαποτίζει τη ζωή. Είναι απτή. Είναι αληθινή και ωθεί τη ζωή μπροστά. Η στιγμή, το Τώρα, είναι σαν ένα ποτάμι που μας οδηγεί μπροστά, διαρκώς μεταβαλλόμενο και διαρκώς κινούμενο. Είτε ρέουμε με τη στιγμή είτε την απορρίπτουμε και της αντιστεκόμαστε, αλλά αυτό δεν σταματά τη ροή. Καθορίζει μόνο την εμπειρία μας της ίδιας της ροής της ζωής.
Όταν είμαστε στην Παρουσία, η εμπειρία είναι χαρούμενη, καθώς είμαστε σε θέση να βιώσουμε τη χαρά της Ουσίας στιγμή τη στιγμή. Όταν δεν μένουμε στην Παρουσία, βιώνουμε ένταση, θυμό και αρρώστια. Δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι όταν αποφεύγουμε την Παρουσία, γιατί όλα όσα ζητάμε για να είμαστε ευτυχισμένοι δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού από την ίδια την Ουσία της ύπαρξης. Μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι μόνο όταν γλιστράμε μαζί με τη ροή γιατί η ευτυχία είναι συνώνυμη με το να συμφωνούμε με τη ροή, με το να λέμε ναι σε αυτήν.
Το να λέμε μόνο ναι δεν αρκεί αν αυτό το ναι είναι μια παραίτηση, μια απρόθυμη παραχώρηση του εαυτού μας στην κατεύθυνση της Ουσίας. Το να λέμε ναι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πολύ συχνά είναι ένα σημείο στασιμότητας και βαλτόματος. Για να βιώσουμε τη χαρά και την ευτυχία που είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή, η Παρουσία πρέπει να περιλαμβάνει μια πραγματική προθυμία να βιώσουμε την εμπειρία της στιγμής. Δεν χρειάζεται μόνο να λέμε ναι στη ροή, πρέπει να την αγκαλιάζουμε. Πρέπει να μπορούμε να αποδεχόμαστε χωρίς όρους ό,τι συμβαίνει.
Το να αποδεχόμαστε την παρούσα στιγμή είναι το μυστικό της ευτυχίας. Το πρώτο βήμα για να αγαπήσουμε την παρούσα στιγμή είναι να αγαπήσουμε αυτό που υπάρχει, είναι να πούμε ναι σε αυτό, ακόμα κι αν δεν αισθανόμαστε αυτό το ναι πλήρως. Το να είσαι πρόθυμος να πεις ναι σε οτιδήποτε συμβαίνει μπορεί να οδηγήσει σε ένα πραγματικό συναίσθημα του ναι. Εκεί μπαίνει η ελεύθερη βούλησή μας: Μπορούμε να επιλέξουμε να πούμε ναι στην παρούσα στιγμή ακόμα και όταν δεν μας αρέσει.
Το να αποδεχόμαστε την παρούσα στιγμή δεν θα πρέπει να εξαρτάται από το αν μας αρέσει ή όχι. Η Ουσία αγαπά την εμπειρία, και αυτό είναι το μόνο που πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.
