Joko Beck
Η Charlotte Joko Beck (27 Μαρτίου 1917 – 15 Ιουνίου 2011) ήταν Αμερικανίδα δασκάλα Ζεν και συγγραφέας των βιβλίων Everyday Zen: Love and Work and Nothing Special: Living Zen.
Γεννημένη στο New Jersey, σπούδασε μουσική στο Oberlin Conservatory of Music και εργάστηκε για κάποιο διάστημα ως πιανίστα και δασκάλα πιάνου. Παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια με τέσσερα παιδιά, στη συνέχεια χώρισε από τον σύζυγό της και εργάστηκε ως δασκάλα, γραμματέας και βοηθός σε πανεπιστημιακό τμήμα. Ξεκίνησε την πρακτική του Ζεν στα 40 της με τον Hakuyu Taizan Maezumi στο Λος Άντζελες και αργότερα με τους Hakuun Yasutani και Soen Nakagawa. Έλαβε Zen Dharma Transmission (Zen Teacher) από τον Taizan Maezumi, αλλά τον εγκατέλειψε το 1983 όταν έγινε γνωστή η ανάρμοστη συμπεριφορά του στο Zen Center του Λος Άντζελες, και άνοιξε το δικό της Zen Center στο Σαν Ντιέγκο
Βαθιά προβληματισμένη από τα πολυάριθμα σκάνδαλα και τις ανάρμοστες συμπεριφορές πολλών Ιαπώνων και Αμερικανών δασκάλων του Ζεν "υπεράνω κάθε υποψίας" και με όλα τα "πιστοποιητικά" πνευματικής αφύπνισης, συνειδητοποίησε την ανάγκη για σοβαρή ψυχολογική εργασία παράλληλα με εκείνη του Ζεν. Δημιούργησε τη δική της σχολή Ζεν, ανεξάρτητη από τις άλλες Ιαπωνικές ή Αμερικάνικες σχολές, μειώνοντας στο ελάχιστο τα παραδοσιακά Βουδιστικά στοιχεία και δίνοντας έμφαση στην αυτοπαρατήρηση, το mindfulness και την ψυχολογική εργασία με όλες τις πλευρές της προσωπικότητας, τα τραύματα και την ψυχολογική σκιά. Δημιούργησε ένα Ζεν απλό και ουσιαστικό (Bonmpu Zen) χωρίς τους περιορισμούς και τις αρνητικές παρενέργειες του παραδοσιακού θρησκευτικού Βουδιστικού Ζεν. Χωρίς μοναχούς, ιερείς, ναούς, μοναστήρια και Βουδιστικές τελετουργίες. Λόγω των καινοτομιών και της έμφασης στην ψυχολογική εργασία, προσέλκυσε αρκετούς μαθητές που ενδιαφέρθηκαν για τη σχέση μεταξύ του Ζεν και της σύγχρονης ψυχολογίας. Αρκετοί από αυτούς ήταν επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Οι διδασκαλίες της Joko Beck αποτελούν τον κορμό της διδασκαλίας και των πρακτικών του Open Mind Zen.
"Η επίγνωση είναι ο πραγματικός μας εαυτός. είναι αυτό που είμαστε. Επομένως, δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε επίγνωση. Πρέπει απλώς να παρατηρήσουμε πώς εμποδίζουμε την επίγνωση, με τις σκέψεις, τις φαντασιώσεις, τις απόψεις και τις κρίσεις μας. Είτε είμαστε σε επίγνωση, που είναι η φυσική μας κατάσταση, είτε κάνουμε κάτι άλλο. Το χαρακτηριστικό των ώριμων μαθητών είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν κάνουν κάτι άλλο. Απλώς είναι εδώ, ζουν τη ζωή τους. Τίποτα το ιδιαίτερο."
Joko Beck