Zen Insight Retreat


Ποιος είναι ο στόχος του Zen Insight retreat;

Στόχος του Zen Insight retreat είναι να οδηγήσει τους συμμετέχοντες, με τη βοήθεια της μεθόδου Koan Process στην άμεση εμπειρία του αληθινού Εαυτού τους. Σε ένα Zen Insight retreat, οι συμμετέχοντες εργάζονται με ερωτήματα - κόαν όπως "Ποιος είμαι;" "Τι είμαι;" "Από που εμφανίζεται η σκέψη;" "Τι είναι αυτό που έχει επίγνωση;" και άλλα.

Τι εννοούμε λέγοντας άμεση εμπειρία του εαυτού;

Όταν η αίσθηση του εγώ δεν υπάρχει, όταν υποκείμενο και αντικείμενο έχουν γίνει ένα, όταν η αίσθηση χωριστικότητας έχει εξαφανιστεί, τότε υπάρχει μόνο η άμεση εμπειρία, η οποία είναι επίσης γνωστή ως άμεση γνώση. Στο Ζen είναι γνωστή ως Kensho.

Ποια είναι η δομή ενός Zen Insight retreat;

Το Zen insight retreat είναι ένας καλά δομημένος συνδυασμός τεχνικών επικοινωνίας, καθιστού διαλογισμού Ζazen και ήσυχων δραστηριοτήτων, πλεγμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιεί τις προσπάθειες των συμμετεχόντων και να δημιουργεί ισορροπία ανάμεσα στις σωματικές και τις μη σωματικές δραστηριότητες. Παίρνει τη μορφή ενός σιωπηλού retreat μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα αυτές οι διαφορετικές δραστηριότητες.

Ποια είναι τα διαφορετικά συστατικά ενός Zen Insight retreat;

Το πρόγραμμα ενός Zen Insight retreat εξασφαλίζει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι συμμετέχοντες μπορούν να αφήσουν όλες τις άλλες μέριμνες στην άκρη και να εστιαστούν εντατικά στην αναζήτηση τους. Κάθε ημέρα ξεκινά νωρίς το πρωί και περιλαμβάνει Ζazen, Koan Process, ήσυχους περιπάτους, διαλογιστική εργασία, προετοιμασία φαγητού, ανάπαυση. Με τον τρόπο αυτό, κάθε ημέρα μετατρέπεται σε 24ωρο διαλογισμό.

Koan Process - Dyad Meditation

Το κύριο στοιχείο ενός Zen Insight retreat είναι η επικοινωνιακή τεχνική, μια δομημένη 40λεπτη άσκηση επικοινωνίας στην οποία οι συμμετέχοντες εργάζονται σε ζευγάρια, ο ένας επικοινωνώντας, ο άλλος ακούγοντας, και αλλάζοντας ρόλους κάθε 5 λεπτά. Η επαναλαμβανόμενη χρήση του κόαν κατά τη διάρκεια των δυάδων οδηγεί τους συμμετέχοντες, διαπερνώντας τα εγωϊκά επικαλύμματα, στην άμεση εμπειρία της αληθινής τους φύσης, ποιοι ή τι είναι στην παρούσα στιγμή. Απλή και άμεση, συχνά ωστόσο απαιτητική, αυτή η μοναδική επικοινωνιακή όψη του Zen Insight αποτελεί συχνά μια νοητική, συναισθηματική και σωματική πρόκληση για τους συμμετέχοντες. Επιτρέπει όμως μια αληθινή επαφή με τον αληθινό Εαυτό. Η μέθοδος εξηγείται αναλυτικά το πρώτο βράδυ του retreat.

Σιωπηλές δραστηριότητες

Η σιωπή αποτελεί πολύ μεγάλη βοήθεια και υποστήριξη στο ταξίδι προς τα μέσα. Σε ένα Zen Insight retreat οι συμμετέχοντες καλούνται να διατηρούν τη σιωπή κάθε στιγμή εκτός από τη διάρκεια των δυάδων επικοινωνίας. Όλες οι δραστηριότητες γίνονται στη σιωπή - εργασία, φαγητό, βάδισμα, ανάπαυση. Όλες τους θεωρούνται ως διαλογισμός και ως υποστήριξη της εσωτερικής αναζήτησης.

Ομιλίες και Συνεντεύξεις

Κατά τη διάρκεια ενός Zen Insight retreat δεν υπάρχουν διδασκαλίες σχετικά με το ποια είναι υποθετικά η αλήθεια, ή συζητήσεις σχετικά με το ποια θα μπορούσε να είναι. Ωστόσο, υπάρχει καθημερινά χρόνος για καθοδήγηση πάνω στην τεχνική και για υποστήριξη των συμμετεχόντων προκειμένου να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που μπορεί να εμφανίζονται μέσα τους. Είναι επίσης η ώρα για ερωτήσεις και απαντήσεις.

Είναι επίσης δυνατό για κάθε συμμετέχοντα να ζητήσει, οποιαδήποτε στιγμή, μια συνέντευξη με τον εκπαιδευτή. Αυτή μπορεί να αφορά σε μια δυσκολία που εμφανίζεται ή στην επικοινωνία μιας εμπειρίας. Πιο απλά, μπορεί να είναι ώρα για προσωπική στήριξη και ενθάρρυνση. Όποιο κι αν είναι το αίτημα, γίνεται πάντοτε δεκτό, και κατά το μέτρο του δυνατού, ικανοποιείται.

Πώς δουλεύει η μέθοδος;

Αυτή η Ζen δομημένη μέθοδος στηρίζει τους συμμετέχοντες σε διάφορα επίπεδα:

  • Η απομάκρυνση όλων των περιφερειακών διασπάσεων επιτρέπει τους συμμετέχοντες να αφιερώσουν όλη τους την προσοχή και ενέργεια στην εσωτερική τους αναζήτηση.
  • Η εδραίωση μιας συμφωνίας εμπιστευτικότητας κατά το ξεκίνημα της μεθόδου επιτρέπει σε κάθε συμμετέχοντα να ανοιχτεί κατά τη διάρκεια των δυάδων επικοινωνίας τόσο στον εαυτό του όσο και στους άλλους. Καθώς τα ζευγάρια αλλάζουν κανονικά, αυτό δημιουργεί ένα βαθύ και δυνατό άνοιγμα, και προετοιμάζει με τον καλύτερο τρόπο την πραγματοποίηση μιας άμεση εμπειρίας.
  • Η χρήση του ερωτήματος κόαν και η ειλικρινής επικοινωνία των ταυτίσεων και των πεποιθήσεων που εμφανίζονται στον συμμετέχοντα κατά τη διάρκεια των δυάδων επικοινωνίας, του επιτρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι αυτό που νομίζει ή πιστεύει ότι είναι.
  • Η επικοινωνιακή τεχνική οδηγεί στην κατανόηση μέσω εμπειρίας και ενόρασης και όχι μέσω νοητικής διαδικασίας.
  • Καθώς οι δυάδες προχωρούν η αποταύτιση λαμβάνει χώρα, ξεκαθαρίζοντας το δρόμο για τους συμμετέχοντες προκειμένου να βιώσουν άμεσα τον εαυτό τους.

Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι το κεντρικό συστατικό αυτής της μεθόδου είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη στον εαυτό, εμπιστοσύνη στη μέθοδο και εμπιστοσύνη ότι ανοιγόμενος όλο και περισσότερο, μπορεί να έχει μια άμεση εμπειρία της αληθινής του φύσης.

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί και ποια είναι τα οφέλη αυτού του retreat;

Το Zen Insight retreat είναι κατάλληλο για κάθε άτομο με ειλικρινές ενδιαφέρον να γνωρίσει τον αληθινό του Εαυτό.

Γενικά μιλώντας, οι συμμετέχοντες διευρύνουν την επίγνωση σχετικά με τον εαυτό τους, σχετικά με το ποιοι είναι, τι είναι, και με τον τρόπο που σχετίζονται τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τον κόσμο γύρω τους. Η ζωή τους αρχίζει να αλλάζει από μόνη της, όχι ως αποτέλεσμα αυθαίρετων αποφάσεων, και γίνεται πιο ρευστή και χαλαρή.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής σε ένα Zen Insight retreat;

Η διάθεση να ακολουθηθεί η προτεινόμενη τεχνική και το πρόγραμμα, καθώς επίσης η δέσμευση στην αναζήτηση της αλήθειας κατά τη διάρκεια του retreat, είναι όλα όσα απαιτούνται.


© 2023 OPEN MIND
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε